قول بچه قورباغه / جین ویلیس/ شهلا انتظاریان

#قول_بچه_قورباغه

جین ویلیس

شهلا انتظاریان

 

آنجا که بید به آب می رسد کرم و بچه قورباغه به هم رسیدند و عاشق سرتا پای هم شدند. کرم شد «رنگین کمان رنگی» بچه قورباغه و بچه قورباغه شد «مروارید سیاه» کرم. حالا که عاشقی شروع شده باید قول و قرار می گذاشتند که بدون هیچ تغییری به پای هم بمانند.

*قول دادند که تغییر نکنند. *

اما قورباغه یک روز پا در آورد، یک روز دست در آورد، یک روز دمش ناپدید شد و دیگر کرم رنگین کمانی تاب نیاورد ،گذاشت و رفت ، چون مروارید سیاهش پای قولش نمانده بود. اما مگر می شود به همین سادگی عشق را فراموش کرد. یک شب مهتابی که کرم احساس کرد آسمان و درخت ها و همه چیز عوض شده دلش برای بچه قورباغه اش تنگ شد . عشقش به او تغییری نکرده بود تصمیم گرفت مروارد سیاهش را بابت تغییراتش ببخشد و سراغ بچه قورباغه اش برود و صبح  رفت سراغ آب و دید روی برگ سوسن یک قورباغه نشسته تا آمد بپرسد ایا دوست او را ندیده  که قورباغه جهید و پروانه رنگی را به عنوان صبحانه بلعید و زیر افتاب به این فکر کرد یعنی کرم رنگین کمانی که عاشقش بود کجا رفته است؟

 

#مفاهیم_اصلی

عشق/ دوستی

قول/ تعهد

تغییر/ثبات

من/ دیگری

چرخه حیات
بخشش

تصور

مراقبت

قهر/ آشتی

مرگ/ حیات

 

#تکنیکهای_کاربردی

خودشناسی

دگر نگری

عشق ورزی

شناخت چرخه های طبیعت

تحول خواهی

گذار  از واقعه

حل مساله به جای حذف سوال

 

در قصه های کهن ایرانی ماجرای دوستی خاله خرسه که تبدیل به مثل تعلیمی شده  را به یاد می آوریم. آسیبی که از عشق زیاد به دوستش می رساند و برای پراندن مگس از صورت دوستش به منظور بیدار نشدن از خواب تکه سنگی بر سرش می کوبد. در ادبیات اروپایی هم ماجرای جوجه تیغی های در برف مانده را می خوانیم که برای زنده ماندن و استفاده از گرمای بدن هم آنقدر به یکدیگر نزدیک می شوند که تنشان زخمی و خونی می شود. اشاراتی است برای درک مهارت عشق ورزی و مراقبت از خود و دیگری در فرایند عاشقی.

چیستی رابطه عاشقانه با تغییر هم بسته است . وقتی عشاق از کشف یکدیگر فارغ می شوند تغییرات شروع می شود و دیگر مانند دیروز نیستند. مگر جان جهان بدون تغییر زنده و پویا می ماند؟ شب از پی روز می اید و زمستان از پی تابستان . اما عشاق خواهان حفظ کیفیت عاشقی بدون هیچ تغییری همچون روزهای اول اشنایی اند. انقدر از این تصورات عاشقانه لبریز می شوند که تغییرات خود و دیگری با گذشت زمان را نمی بینند و یک باره به خود می ایند که با مرگ رابطه مواجهه شده اند. انکار تغییر آغاز مرگ رابطه است و نویسنده کتاب قول بچه قورباغه یکی از تاریخی ترین و انسانی ترین معضلات رابطه بشری را با زبانی کودکانه طرح می کند. پایان بندی این ایده با مرگ نمادین و ناخواسته پروانه ای که تن به تغییر معشوق نمی داد توسط بلعیدن معشوق رقم می خورد تا زنگ هشدار برای خواننده تا همیشه نواخته شود.

این قصه مقدمه ای است برای درک پیچیدگی فرایند عشق ورزی و تلاش برای شناخت تغییرات طرفین در مسیر عاشقی و به رسمیت شناختن تغییرات .  مقدمه ای برای ادراک روابط بالغانه در تبادل احساس و اعتماد بین طرفین یک رابطه.

 

ایده و پرداخت قصه بدون نقص است . اما برای ادراک نسبت ها و هشدار پایانی آن مقدماتی نیاز است اگر برای کودکان زیر ۱۲ سال خوانده می شود باید کودکان با مفاهیمی چون من، دیگری، تغییر و ثبات، هزینه و تعهد در قبال خود و دیگری، چرخه ی طبیعت و نیازهای اولیه بقا اشنا باشند. هشدار پایانی قصه نمادین است و اگر کودکان با قصه ها و مثل هایی که اسیب ها در دوستی و عشق ورزی افراطی را نشان می دهند اشنا نباشند درک این نسبت های پیچیده برایشان سخت بوده و  تا حدی ناممکن خواهد بود. این قصه نیازمند گفتگوی فعال پیشینی و پسینی با یک تسهیلگر کاربلد در حوزه مفاهیمی مانند عشق ، رابطه ، تغیر و مرگ است.

امتیاز من به ایده، پرداخت، تصویرگری و ترجمه پنج ستاره درخشان است با بالا نگاه داشتن پرچم سرخ هشدار برای والدین و مربیان. تا مادامی که کودکان باطرح این مفاهیم و نسبت های مقدماتی و مکمل اشنا نشده باشند خواندن داستان هایی با این مضامین پیچیده و رها کردن کودک با برداشت های شخصی اش می تواند آسیب زا باشد.

 

سحرسلطانی

امتیاز منتقد

ترجمه
انتقال مفاهیم
تصویرپردازی
کیفیت نشر (کاغذ و رنگ)
ایده نو

امتیاز نهایی

امتیاز کاربر ۵ ( ۱ آراء:)

درباره سحر سلطانی

سحر سلطانی دانش آموخته دکتری فلسفه تربیت خوارزمی تهران، تسهیلگر فلسفه برای کودکان، نویسنده و مدرس. عضو هیئت مدیره چهارمین دوره انجمن فلسفه تعلیم و تربیت ایران.

پیشنهاد ما به شما

ستاره ای برای همه / نویسنده و تصویرگر: افلین یاختمان/ مترجم: فواد صادقیان

ستاره‌ای برای همه Een Ster Vooi iedereen نویسنده و تصویرگر: افلین یاختمان Evelien Jagtman مترجم: …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *